sok z buraków
Sok z korzeni buraków zapewnić może wiele cennych właściwości zdrowotnych

Sok z buraków posiada wiele cennych wartości odżywczych i często polecany jest w okresie terapii odchudzającej. Przede wszystkim wykazuje wspaniałe właściwości oczyszczające i przyspieszające przemianę materii. Sprawdźcie koniecznie dlaczego warto go również stosować w terapii antycellulitowej.

Piękny jasny kolor buraków sprawia, że wiele osób zwraca na niego uwagę. Jednak większość z nich nie jest szczególnie zainteresowanych jego właściwościami, co może wynikać z dość charakterystycznego smaku. Niewątpliwie, sok z buraków nie wyróżnia się pod tym względem niczym interesującym, a dla niektórych może nawet być zniechęcający.  Z pewnością ważną dla wszystkich informacją będzie to, że ze względu na korzyści jakie zapewnia, ostatnimi czasy znacznie zyskuje na popularności, praktycznie na całym świecie. Sok z buraków posiada niską zwartość tłuszczu, za to jest wypełniony cennymi przeciwutleniaczami. Jest również bogaty w witaminę C oraz bardzo pomaga w absorpcji żelaza. Co można jeszcze powiedzieć o soku z tego warzywa?

Zarówno liście, jak i korzenie buraka nadają się w całości do jedzenia. Nie mniej jednak, czerwony korzeń ma bardziej słodki smak, natomiast ciemnozielone liście są raczej gorzkie. Warto jednak pamiętać, że liście buraka są bardzo bogate w wapń, żelazo oraz witaminę A. Wszystkie części warzywa mogą natomiast służyć do przygotowania zdrowego soku.

Cenny sok z buraków

Buraki najlepiej spożywać na surowo, ponieważ w czasie gotowania niszczy się większość jego najcenniejszych składników odżywczych. Można dodać buraki do sałatki, a najlepiej je zmiksować na sok. Buraki to bez wątpienia najzdrowsze warzywo, z którego można przygotować pożywny napój. Szklanka soku z buraków dostarcza do organizmu porcję wielu witamin i minerałów, które podane są w skoncentrowanej formie. Jeśli sok wyjdzie zbyt gęsty, to można go zawsze rozcieńczyć wodą.

Miksując buraki na sok, nie należy ich przecedzać, gdyż w miazdze znajdę się wiele ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych. Należy jednak pamiętać o tym, że sok z buraków zawiera kwas szczawiowy i dlatego właśnie dobrze jest go mieszać z innymi owocami lub warzywami. W ten sposób również wzbogaci się smak i zawartość składników odżywczych. Dla przykładu bardzo dobrze buraki komponują się z marchewką.

Według wielu dietetyków sok z buraka i marchewki jest bardzo zdrowy w szczególności dla pacjentów z anemią. Wszystko dlatego, że w naturalny sposób podnosi poziom żelaza w organizmie. Innymi owocami, które dobrze komponują się z burakiem, są pomarańcze i ananasy. Wzmocnią i uzupełnią one smak buraka, a także dostarczają do soku własnych indywidualnych właściwości.

Niektórzy specjaliści sugerują również, by najlepiej spożywać sok z buraków codziennie rano na godzinę przed śniadaniem. Żeby czerpać jak najwięcej korzyści należy pić ok. 200 ml soku każdego dnia. Należy jednak pić świeży sok z buraków, gdyż z upływem czasu składniki odżywcze się ulatniają.

Sok z buraków – Właściwości i korzyści zdrowotne

Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani o tym, by regularnie pić ten wyjątkowy sok warzywny, poniżej przedstawiamy najważniejsze korzyści, jakie może nam on zapewnić.

  1. Zarządza ciśnieniem krwi

Sok z buraka może czasowo obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Naukowcy tę właściwość przypisali obecności w warzywie azotanów. Naturalnie występujące azotany zwiększają tlenek azotu, znajdujący się w naczyniach krwionośnych, co umożliwia przepływ większej ilości tlenu do mózgu, serca oraz mięśni, a tym samym przyczynia się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi.

  1. Nadanie skórze świeżego i pełnego blasku wyglądu

Jeśli organizm jest zdrowy od wewnątrz, to ma to odbicie w zewnętrznym wyglądzie. Sok z buraka idealnie nadaje się do oczyszczania organizmu od wewnątrz. Buraki są bogate w witaminę C, która pomaga w usuwaniu toksyn, a także wyrównuje koloryt skóry i nadaje jej naturalny blask.

  1. Sposób na naturalne oczyszczenie organizmu

Buraki to wyjątkowe źródło betalain, które stanowią bardzo cenny rodzaj fitoskładników. Wiadomo, że związki te zapewniają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, a także detoksykacyjne. Przez wiele lat buraki były uważane za pokarm ochronny dla wątroby, podobnie jak ostropest plamisty. Warzywa te stanowią idealny produkt do oczyszczania wątroby, a także jako pomoc przy wypłukiwaniu toksyn z organizmu. Za pomocą związków takich jak metionina oraz glicyna, burak zapobiega tworzeniu się kwasów tłuszczowych, jak również stymuluje komórki wątroby do regeneracji.

  1. Zwiększanie energii i wytrzymałości

Sok z buraka pomaga otwierać naczynia krwionośne, a tym samym zwiększa przepływ tlenu w całym organizmie. Dzięki temu dodaje więcej energii i sprawia, że jesteśmy bardziej aktywni. Najprawdopodobniej właśnie z tego powodu najlepiej spożywać sok z buraka rano, by dodać sobie energii na całym dzień. Często jest promowany jako napój wspierający treningi sportowców, ponieważ zwiększa przepływ tlenu do mięśni, co lepiej przygotowuje je na wysiłek. Doskonale sprawdzi się także przy stosowaniu ćwiczeń na cellulit. Może zatem doskonale wspomóc działanie takich środków jak L-karnityna, zielona kawa czy guarana.

  1. Pozytywny wpływ na trawienie

Sok z buraków, w którym znajduje się miąższ, jest wypełniony błonnikiem. Jak wiadomo, błonnik pomaga w regulacji procesów trawiennych, a także łagodzi zaparcia. Kieliszek soku z buraka to również bardzo dobry i skuteczny domowy sposób na roztrój żołądka. Jak wiadomo, właściwe procesy metaboliczne są kluczowe dla zachowania zdrowia organizmu, a także przyczyniają się do utrzymania zdrowej wagi ciała.

  1. Obniżanie poziomu glukozy we krwi

Pomimo tego, że buraki mają sporą zawartość cukru, to jednak pomagają w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że stosowany z nich sok nie prowadzi to do wysokiego stężenia glukozy we krwi. To po prostu oznacza, że naturalne cukry w burakach są uwalniane bardzo powoli w organizmie, co zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi. Uważa się, że buraki w postaci soku mogą pomóc nawet pacjentom z cukrzycą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here